Tomtar och troll.

Vad tänker och tror dagens människa om dessa företeelser? Ofta rycker vi på axlarna och menar att det är påhittade sagor som användes som godnattsagor till små barn för att få dem att somna. Eftersom många av oss äldre på ena eller andra sättet kommet i kontakt med dessa ”fenomen” så varken kan eller vill vi förneka dess existens jag tänker närmast på tomten. Jag tycker mig förstå att kontakten med dessa småväxta personer har blivet färre kan det möjligen bero på att vi inte erkänner deras existens, eller är det andra orsaker.

Jag har några exempel där dessa småfolk har visat sig. En kvinna i Linköping som arbetade på Regionsjukhuset och bodde i eget hus i stan tillsammans med sin man fick vid ett tillfälle träffa två små ”tomtar.” Det hela började när hennes man blev sjuk och avled. Kvinnan i fråga kunde inte ha huset kvar det var stort och dyrt i drift så hon försökte att sälja och flytta till en mindre lägenhet. En dag när hon kom hem från arbetet hörde hon röster från andra våningen. Hon blev både rädd och förvånad det kunde inte finnas någon där, hon gick upp för trappen och fick se två gråklädda små figurer som satt uppflugna på en så kallad Amerikakoffert som stod i hallen. De var små, benen räckte inte ner till golvet, båda satt och upprepade samma sak. ”Du ska flytt, du ska flytt.” Vist skulle hon flytta men hade funnet någon passande lägenhet ännu. Att hon blev överraskad och förvånad inte enbart över att de satt på kofferten utan också att de viste att hon skulle flytta. Några dagar senare köpte hon en tidning med avsikt att leta efter lämplig lägenhet. Hon fan en som verkade att passa och bestämde sig för den. När hon kom hem hörde hon att de fortfarande var kvar men det var något som inte stämde. Hon gick upp och då såg hon endast en utav de två så hon frågade var är din kompis. Han har ”flytt” fick hon till svar. Han hade redan flyttat in i den nya lägenheten.

Förr i tiden var det var det mera vanligt att de visade sig ”fysiskt” de hjälpte oss också med olika saker t.ex bära in vatten eller ved rykta hästarna om vi bodde på landet och hade hästar. I dag är det mera sällan man ser dessa så kallade tomtar de lever också i en annan dimension där de är osynliga för oss människor, de kan förflytta sig mellan de två dimensionerna.

En annan episod utspann sig straxt utanför Linköping berättar en bekant för mig. Om jag kommer ihåg rätt så såg han en liten grå man komma ut ur en smedja som låg efter vägen han slog igen dörren och tycktes sätta sig på något fordon, han lyfte benet över fordonet som var osynligt, sedan for han i väg med god fart.

Min farfar arrenderade en gård och min far som var son i huset bodde också där och var behjälplig med de göromål som förekom på gårdarna på 1930 talet. Det var vanligt på den tiden att det fans en gårds-tomte som såg till att allt var bra. Om något verktyg inte tagets in innan kvällen kunde tomten ställa in det på sin plats. På gårdarna fans det djur och de skulle utfodras vissa tider under dagen. Min farfar skulle ge djuren hö att äta på kvällen det var mörkt och kallt så han ville inte klättra upp i höladan utan stod och drog ut hötappar för hand det blev kallt om fingrarna så han blåste på fingrarna i hopp att det skulle värma åtminstone något. Efter att svuret på kylan och utan handskar på händerna kom det en liten grå gubbe fram och frågade om farfar ville låna hans som sade ”vassar” menade vantar. Farfar var väl inte på sitt bästa humör så han sa far åt ”helsike” med dina vassar, med påföljd att han fick världens snyting. Ja så var det med det, reta inte tomten. Trollen får vi tala om vid ett senare tillfälle.

Funderaren.

Om Webmaster

God vän med familjen Jonzon sedan 1980
Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.