Julen 2016.

Ett år att minnas inte minst på grund av IS och deras barbariska handlande. De tycks sakna allt vad mänskliga känslor heter. Det värsta är nog att de blandar in religion när det i stället är ”Satan” och hans väg de vandrar på och hans budskap de åtlyder. Jag har sökt finna något gott som tillförts mänskligheten under det gångna året men liksom under tidigare år har jag inte lyckats finna något positivt, allt är negativt för vår planet, vi förstör allt vi skall leva av och den teknik vi använder oss av dödar oss på lång sikt.

Året närmar sig sitt slut men innan årets i särklass största högtid Julen kommer så får vi ett besök av Lucia och det ljus hon sprider. Vem var då denna kvinna? Hon föddes troligen 283 i Syrakusa, Sicilien och dog 304 också i Sicilien. Hon var jungfru och blev med tiden också martyr och helgon. Lucia led troligen martyrdöden under kejsare Diocletianus förföljelse av de kristna. En berättelse säger att nutidens Luciafirande med ljus i håret härstammar från tiden när Lucia bar ned mat till fångarna. Det var så mörkt att hon måste ha ett ljus för att hitta i de mörka gångarna, då satte hon ett ljus i håret så hon kunde använda båda händerna till att bära matpaketen och ändå se var hon kunde gå. Jag besökte Syrakusa under en resa på Sicilien och jag viste att det var Lucias hemort så det var naturligt att söka spår efter henne. Det fanns ett ställe där de sade sig ha saker som tillhört Lucia. Sanningshalten kan diskuteras, däremot fanns det en kur bredvid där de sålde pizzor och de var mycket goda. Lucias reliker finns att beskåda i San Geremia och Syrakusas katedral på Sicilien.

Ja, i och med Lucia har Julen kommit närmare, ”till min förskräckelse”, jag vet inte vad jag skall skriva. Förr fanns det mycket att nämna, inte minst Julottan med slädtur till kyrkan, där också ”kyrkstöten”, en man som hade till uppgift att via en lång käpp stöta till dem som somnat under gudstjänsten, vilket var ganska vanligt. Våra städer och samhällen lystes upp och dekorerades. Skyltfönstren visade upp sina produkter och allt bidrog till en god och glad stämning. I hemmen julpyntade man också med girlanger och naturligtvis den obligatoriska julgranen med vanliga stearinljus och en flagga eller stjärna i toppen men även mycket annat glitter. Även julbordet har moderniserats, utländska strömningar har påverkat våra matvanor, inte enbart julbordet utan också i hemmen för övrigt. Förr under jularna var det vissa maträtter som i varje fall jag såg om obligatoriska. Julskinkan, dopp i grytan, lutfisk och risgrynsgröt. Det senare ställdes också ut till Tomten. Naturligtvis förekom mycket småvarmt pålägg till jullimpan som också användes som doppobjekt i grytan. När det gäller mat rent generellt så är det skillnad på råvaran, köper man en ”fläskbit” så är det stor skillnad smakmässigt men det är också mindre med kött och mera fett. All massframställning av vår mat i ekonomiskt vinstsyfte är inte bra. Sen detta med alla nya kryddor som dykt upp, ofta användes de fel och maten blir inte vad den borde vara, tyvärr får vi väl säga.

Så har den ”glada julen ” nått sitt slut, för min del har jag svårt att förlika mig med dagens jul när jag blickar tillbaka i tiden. Men god Helg alla läsare!

Funderaren.

Om Webmaster

God vän med familjen Jonzon sedan 1980
Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.