Hänt på tåget.

Under 50-talet arbetade jag en tid som hovmästare anställd av Trafik Restauranger Stockholm, vilket innebar resor när restaurangvagn medföljda tåget. Jag var då ansvarig för bespisningen i de fall då öppettider var påvisade. Inte allt för sällan inträffade incidenter som till exempel vid ett tillfälle då en utländsk person kom in och ville köpa en flaska vin. Förklarade att jag inte fick sälja flaskvis och var dessutom ålagd att återlämna tomflaskor.  Eftersom mannen var helt nykter  så trotsade jag förbudet att sälja hela flaskor och han fick köpa en. Efter någon halvtimma skulle jag gå till sjukvagnen och hämta en tidigare utburen servis. Mellan två vagnar var fönstret öppet och något vitt fladdrade utanför. Jag tänkte säga till tågmästaren men samtidigt slog mig tanken att gardinerna var gröna så jag vände om och kollade. Fastklämd i ”ledstången” till vagnen hängde mannen som tidigare köpt vinflaskan och det var hans vita skjorta som fladdrade utanför. Det såg inte bra ut för mig, jag nödbromsade tåget och tågpersonalen anlände. Under tiden försökte jag att dra upp mannen men den ”fan” bet mig i armen så jag kunde inte göra annat än att vänta tills tåget stannat och personal kom till hjälp. Så småningom kom vi igång och självmordskillen sattes under kontroll till nästa station där tillkallad polis var väntande. Vad göra? Flaskan hade han inte på sig så den måste finnas någonstans i någon vagn. Jag skickade ut smörgåsnissen att leta  efter flaskan även under bänkarna. Tio minuter senare kom han med flaskan oöppnad, det blev dubbel förtjänst men kunde ha slutat betydligt sämre. I Bräcke övernattade vi för att nästföljande dag starta återresan mot Krylbo. I Bollnäs väntade polisen på mig och försenade tåget med frågor om mannen som var ”asfull” han skulle besöka en bror (kommer inte ihåg var) längre norrut. Polisen verkade misstänksam men jag hade flera vittnen på att när han var på besök var han nykter så motvilligt lät de oss fortsätta resan. Jag hörde ej någonting vidare.

På sommaren kunde det bli mycket varmt i vagnen. Maten tillagades av en vedeldad spis och björkved. Det var nödvändigt att spisen höll värmen om maten skulle kunna levereras på kort tid. I köket kunde det bli upp till 40 grader. Vagnen ock korridorerna var fulla av väntande, otåliga matgäster som kunde ta sig uttryck på olika sätt. En tjej hade stått ganska länge och väntat på ett ledigt bord. Det fanns två bord för två personer vid varje bord och jag såg att tjejen siktat in sig på ett av dessa bord. Det satt två killar där och drack öl men när ölet var slut så reste de sig och som ett jehu gick flickan fram till bordet och försökte ta all servis i famnen och sen lägga det på neutral plats i vagnen. Mycket hon greppade gick sönder och hon blödde medan hon sprang ut ur vagnen. Det var förvånande att inte någon följde efter henne, hon blödde kraftigt så att hon behövde hjälp var uppenbart. Nu hade jag chansen att påtala den dåliga hjälp flickan fick, så då gick jag själv och kollade, det blir sämre service med en ur personalen borta men det inser ni säkert sa jag och gick ut och letade efter flickan. Jag fann henne ihopkrupen och gråtande i en hörna. Jag tog med henne ut till köket för omplåstring. Hon tackade och bad om ursäkt för allt besvär hon ställt till med.

Funderaren.

Om Webmaster

God vän med familjen Jonzon sedan 1980
Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.