Åren tar ut sin rätt.

Det känn som att jag är inne på sista varvet, får väl blicka bakåt och minnas. Såg en glimt av min framtid då jag ramlade i bäcken på våren då det var mycket vatten, men som tur var såg min far att jag ramlade ned i vattnet så han drog upp mig. Jag var nästan arg på honom när han drog upp mig för jag hade en känsla av skön värme en vacker grönska och fåglar som kvittrade. Men hade han inte draget upp mig så hade ni inte läst detta men kanske något annat mera spännande. Men eftersom jag fortfarande lever och ser tillbaka på mina drygt 90 år så mins jag både ris och ros, men det är livets krydda annars vore livet enformigt.

På hösten när skörden körts in till ladorna blev det kvar en hel del ”sädestrån ” det fanns inga skördeströskor på 40 talet så det blev mycket ”spill” vilket jag plockade upp och gjorde julbockar av som jag gick omkring och sålde. Jag hade fått ihop drygt 50 kr. som jag sparade i väntan på våren då Parken öppnade med dans etc. Eftersom mina föräldrar var fattiga så ville jag själv bidra med en ny kostym.  Parken hade öppnat med dans och uppträdande av kändisar. Så jag äntrade ”Velocipeden” för avfärd till Linköping och en känd klädesaffär som jag senare fick veta ägdes av en ”Jude.” Och därmed försvann mina 50 kr. Påföljande Lördag skulle min kompis och jag i min nya kostym gästa Mjölby Folkpark med dans etc. Så småningom blev det hemresa vi hade väl kommet halvvägs när ett ”illasinnat” ösregn sköljde över oss värst för min nya kostym. Döm om min förvåning när jag på morgonen ser min nya kostym. Byxorna var kortbyxor, rockens ärmar var endast hälften av vad de var som nya. Jag blev pålurad en ”Cellullskostym” av Juden. Därmed rök min 50 lapp så glädjen blev kort. Ni som inte var med på 30-40 talen vet troligen inte vad ”cellull” är, ”det är trä” Sverige var isolerat under krigsåren, det saknades nästan allt så när det gällde t.ex. tyger så blandades blomull med cellull. När det gällde min kostym så var det enbart cellull, men så blev det endast en halv kostym när den blev blöt.

Varje Pingst var det stora festligheter på Omberg. På Hjässatorget var det dans , blandat med zigenare med olika yrken det var skärslipare, förtenare samt olika uppträdande. Det fanns också vackra unga zigenar flickor och det brukade det vara varje Pingst så det var största orsaken till att vi var på Omberg. Men att komma nära flickorna var inte det lättaste de vaktades hårt av sina föräldrar. Men ibland lyckas vi träffas, flickorna var också intresserade av att träffa oss så det underlättade. Föräldrarna kom väl på att vi ändå träffades så zigenargubbarna försökte jag bort oss men vi var yngre och snabbare. Men de jagade oss längre och längre bort. Vi hade var sin ”lättviktare” 98 kubiks motorcykel parkerade c:a hundra meter nedanför Hjässatorget två av förföljarna var nästan ifatt oss när vi for iväg på lättviktarna. Vägen var ganska brant och krokig så i en tvär kurva blev det för mig tvärstop, däcket på bakhjulet krängde av och hjulet blev som en åtta. Själv klarade jag mig med några blåtior och en trasig kostym. Så kan det gå när man blir jagad av arga zigenare med brödkavel och plättlagg i högsta hugg. Nöjet med det hela kostade ett nytt hjul med däck men flickorna var vackra. Men det kommer en Pingst igen, men det blir en annan historia.

Funderaren.

Om Webmaster

God vän med familjen Jonzon sedan 1980
Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.