Ukraina kontra Kubakrisen

För det första så är jag ingen politiker och jag kan ha fel i vissa detaljer men däremot försöker jag se ett problem från två sidor.” Inte ens fel att två träter” är ett känt uttryck. Den 1 Dec. 1991 röstade 90 % ja till självständighet för Ukraina och därmed var Michail Gorbatjov Sovjetunionens siste president. Det höjdes röster om kommande bråk om bl.a Krim där befolkningen är ryssar och gärna tillhör Ryssland. Egentligen började krisen med anledning av en dragkamp mellan Ryssland kontra EU huruvida Ukraina skulle inleda ett ekonomiskt samarbete med den ena eller andra parten. När Ukraina valde Ryssland protesterade merparten av befolkningen och efter tre månader fick de nog, vilket resulterade i en blodig upplösning på Självständighetstorget i Kiev. President Janukovitj flydde landet och en ny mera Europavänlig regering tog över. Ryssland i sin tur sände hjälp till Krim vilket välkomnades av den ryssvänliga befolkningen. Men eftersom halvön tillhör Ukraina var den ryska inblandningen olaglig enl. internationella avtal. Samtidigt bör vi minnas att Krim skänktes till den dåvarande sovjetrepubliken Ukraina. Den ryska inblandningen skapade möjligen den värsta krisen i Europa sedan kalla krigets slut. Men som jag ser det är Ryssland på väg att bli klämd mellan Nato vänliga länder och med de vapen som finns idag bör det kännas obehagligt. Ansluter sig Ukraina till Nato kommer det att orsaka problem för Ryssland och Putin vilket kan utmynna i vad som helst.

När USA blev trängd av sovjetunionen var de snabba att agera de borde ta med det i beräkning när de tillåter att Nato länder i stort sett trampar på ”dörrtröskeln” i ryssland. Jag tänker närmast på Kubakrisen i oktober 1962 mellan USA och Sovjetunionen. Den misslyckade invasionen i Grisbukten 1961 och utplacering av amerikanska ballistiska robotar i Italien och Turkiet riktade mot Sovjetunionen med Moskva som huvudmål. Då beslöt Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov att tillgodose Kubas önskan om att Sovjetunionen placerade kärnvapenrobotar på Kuba. En överenskommelse nåddes vid ett hemligt möte mellan Chrusjtjov och Fidel Castro i juli och ett antal ramper byggdes senare på sommaren. Kuba befinner sig enbart 144 km. från Florida och är lätt att nå med kärnvapenrobotar. Amerikanska flygvapnets spionplan U-2 avslöjade anläggningar under uppförande avsedda för medeldistansrobotar USA inledde omedelbart en blockad för att hindra ytterligare robotar att komma till Kuba samt krävde att de befintliga vapnen som redan fanns på Kuba skulle demonteras och återsändas till Sovjetunionen. Så småningom nåddes en överenskommelse mellan Kennedy ock Chrusjtjov. Sovjet skulle avveckla sina offensiva vapen från Kuba och återföra dem till Sovjetunionen i utbyte mot ett amerikanskt offentligt uttalande och en överenskommelse att aldrig invadera Kuba. USA gick också med på att avveckla alla ballistiska robotar som utplacerats i Turkiet och Italien. Den 20 november 1962 avslutades blockaden.

Det är lätt att förstå att USA inte ville ha missiler runt hörnet så det är helt förståligt att de måste handla omedelbart och kraftfullt. Men hur är det i Ukraina, problemen tycker jag är likartade om Ukraina närmar sig väst och Nato.

Funderaren.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.