Gammal kunskap utdöd men verklig

Jag är så pass gammal att jag känner till flera ”gubbar och gummor” som med ett vedertaget namn kallades trollkunniga. I dagens s.k. upplysta värld får vi nog leta länge innan vi finner någon som ställer upp och säger sig ha omnämnda kunskap. Det finns ett fåtal men de tiger och vill inte utsätta sig för förlöjligande av okunniga människor. Själv har jag intresserat mig för udda saker i snart 80 år och självklart fick jag en vis insikt i den kunskap som dessa kloka gubbar och gummor använde sig av. Allting förändras så även människan och hennes psyke. Den kunskap som förr användes känns för dagens människa overklig och mera som hämtad från sagornas värld. I dag förklaras och sker allt via dagens teknik och dess framfart, den visar på nya framtidsmöjligheter samtidigt som den stryper gårdagens kunskap och förringar och förnekar vad som användes av de s.k. kallade ”kloka gubbarna/gummorna”. I dag tänker tekniken åt oss och våra hjärnor släpar med, förr fick vi använda vår kunskap på ett annat sätt och i brist på teknik tvingades vi använda oss av ”förnuftet” och det skiljer sig markant från det tekniska tänkandet som i slutändan sakta men säkert dödar oss. Det förnuftiga tänkandet har vi valt bort vi förstår inte att det är den enda möjligheten till vår överlevnad som människosläkte. Men å andra sidan torde det redan vara försent med ett vägbyte

Under artonhundratalet och första hälften av nittonhundratalet var sjukvården inte vad den är i dag, dessutom hade många fattiga (och det var det gott om) inte råd att gå till läkaren utan de gick till den kloka gubben/gumman och oftast fick de hjälp. Det fans också andra områden där man kunde få hjälp. En affärsidkare hade fått myror vid affären och var rädd att de skulle koma in i butiken. Turligt nog så kände han en person som var känd att vara kunnig för att hjälpa om det behövdes. Affärsmannen bad om hjälp och mannen kom till affären och blev påvisad myrstacken som var under uppbyggnad. Mannen frågade vart han ville att myrorna skulle flytta, fick påvisad en plats längre bort från affären mannen sade något till myrorna som affärsmannen inte kunde höra några dagar senare hade myrorna flyttat till anvisad plats.

I Mantorp fanns en gumma allmänt känd som ”Mantorpakäringa” jag vet att hon var flitigt anlitad. Jag känner personligen inte någon som besökt henne, däremot hörde jag sägas att hon hade en orm i en glasburk. När hon dog så blev det som vanligt auktion och en granne till vår familj åkte till auktionen och ropade in ett väggur det hör till saken att han lagade klockor. Han var självlärd i yrket men ganska duktig och mycket anlitad. Hemkommen med sitt väggur tänkte han att renovera det och sälja det vidare. Tyvärr så fick jag inte någon klarhet i vilken tid gumman dog men det visade uret. Kanske någon var där jag vet inte men när hon dog så stannade också klockan och ormen dog också säges det, men det är hörsägen. Däremot kunde han som köpte klockan inte få den att fungera hur han än bar sig åt. Han plockade ned uret och synade alla delar under mikroskop inget fel men uret stannade på samma klockslag som när han köpte det, till slut gav han upp och ställde undan klockan. Han är numera avliden och kanske klockan såldes på hans auktion jag vet inte. Jag har flera minnen och även möten med personer som jag rankar högt när det gäller andlig kunskap.

Funderaren.

 

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.