Tidräkning felaktig

Eftersom universum enl. vetenskapen expanderar så ställer man sig frågan vad innebär detta i första hand för vår planet och allt liv den härbergerar. Vad vi först bör känna till är hur universum expanderar. Det finns tecken på att expansionen inte är linjär utan logaritmisk dessutom är vår tideräkning knuten till den samma. Tiden är alltså flytande, den går inte att mäta då vi saknar en fast referenspunkt. Som vi nu mäter tiden görs det genom att räkna antalet svängningar i sekunden p/s som cesiumatomen 133 avger det vill säga år 1967 avgav den 9.192.631.770 svängningar, men det var då det, idag tar svängningarna längre tid beroende på universums expansion, dess amplitud är högre och tar följdaktligen längre tid vilket har till följd att den sekund det tog för atomen att fullborda det då aktuella svängningstalet idag tar avsevärt längre tid beroende på universums expansion. Efter som vi litar på atomens stabilitet missar vi poängen, men då att allt annat i vår omgivning inklusive oss själva också förändras ser vi inte vad som händer. För att förstå vad som pågår måste man se det ”ovanifrån,” och se ned på vad som sker. Kom att tänka på att för ett antal år sedan sades det, ”kommer inte ihåg om det var radio eller TV” troligtvis det senare, att hunden levde mycket längre det kunde man se därför att hunden hade ett ganska kort liv om man följde hundens liv över några hundra år var det lätt att se att de nu levde längre. Människan har också idag en känsla av att tiden går fortare det förnekas av vetenskapen och förklaras av bättre mat, mediciner och övrig sjukvård samt lättare arbete mm. Det är som vanligt lättare att bortförklara än att ta reda på sanningen då blir det helt plötsligt besvärligt. Man tvingas då gå utanför inlärda banor vilket man inte ofta behärskar. Sanningen är den, att det vi kallar tid är hårt knuten till universums expansion, vilket också gör att tiden går fortare ett år i dag är inte det samma som för t.ex hundra år sedan. Det ser ut som om människorna lever längre, det gör vi inte. Vi lever bara fler avkortade år vilket inte är samma sak.

En annan grej som jag kom att tänka på var hur lantbruket sköttes på 20, 30 och 40-talet eftersom jag tillbringat mina första levnadsår på landet och nära en (på den tiden) stor gård c:a tusen tunnland. Allt arbete skedde då manuellt. Till gården var knutet i så kallade statar-bostäder ett tjugotal arbetare. Arbetstiden var från kl. 07 på morgonen till kl.19 på kvällen med en timmas middagsrast. På lördagen arbetades det till kl.13,oo. Allt arbete hanns med sådd, skörd allt utan jäkt. Samma gård idag skulle inte ha en chans att hinna med t.ex att plöja en så stor arial med hästar. Som en parantes kan jag nämna att en traktor med t.ex en fyrskärig plog gör samma arbete som åtta hästar och fyra män men minst dubbelt så fort, ändå har man svårt att få tiden att räcka till. I dag har man flera traktorer och skördetröskor och har ändå svårt att hinna med sådd och skörd innan vädrets makter sätter sig på tvären. Ja det var bara ett exempel på att något har ändrat sig. Om vi så återgår till början, alltså det faktum att universum expanderar, så finner man flera olika saker som det drar med sig. Det styr livet här på jorden både djurens och växtlighetens liv. Som människa påverkar den vårt liv, vår uppväxt i princip från vaggan till graven. Övrigt liv påverkas också men på något olika sätt. En buske eller träd kan kan inte jämföras med en människa och påverkas alltså på ett annat sätt. Det har med de olika atomerna att göra, deras svängningstal och uppbyggnad. De påverkas olika beroende på detta. Det finns mera att säga i denna fråga men som jag ser det kan det bli svårt att smälta och framför allt förstå kopplingarna de är dessutom flera.

Ni som inte får tiden att räcka till ni har rätt den är kortare och kommer troligen att fortsätta att bli kortare på både ont och gott. Personligen har jag svårt med att längre fram se det goda ur mänsklig synpunkt men det lönar nog sig inte att vara egoistisk.

Figur nedan

Tidräkning felaktig

Funderaren.

Det här inlägget postades i Naturen, Tankar om, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.