Nu är det jul igen!

  • Ja tiden går fort och tycks öka från dag till dag med någon sekund. Ser vi bakåt i tiden så på 20-30 talet var en vecka tidsmässigt lika lång som en månad i dag. Så nog har tiden ändrats avsevärt och borde vara väl känt av både politiker och berörda vetenskapsmän men de tiger och är troligen styrda av någon anledning. Vi som är äldre har längre tid att jämföra men unga saknar den möjligheten.
  • Nu stundar Julen igen. I dag mera känd som en tom plånbok i stället för den glädje som den ursprungligen spred. Förr var det barnen som väntade på tomten och var glada och tacksamma för små och billiga leksaker som föräldrarna hade råd med. I dag är barnen ofta bortskämda och förväntar sig t.ex. en ny mobiltelefon, dator eller någon annan dyr pryl att skryta om när de träffar kompisarna.
  • Ser jag tillbaka på dagens julfirande så finner jag få likheter med min barndoms Jul som jag känner glädje över att minnas. Jag var född och till största delen uppvuxen på landet. Mina föräldrar hade en mycket liten gård mera likt ett torp varför de fick leva med dålig ekonomi hela livet. Naturligtvis satte det sin prägel på julhandeln. Mat och mycket annat skulle inhandlas inför julen så julklappspengar räckte inte till några dyrare saker, men en billig gåva av tomten kunde i många fall uppskattas mera än en dyrare sak.
  • Ja Julen i övrigt hur var den? Ofta var det gott om snö en meter djupt och 20-30 grader kallt var inte ovanligt. Ett år jag har svårt att glömma i mellandagarna var det 40 grader kallt efter att jag varit ute och lekt. Mina vantar var blöta och då jag tog av mig vanten när jag skulle öppna dörren så frös handen fast i mässingshandtaget. Jag ropade på mamma och hon tömde varmt vatten på handtaget och min hand och på så sätt kom jag loss. Det har jag svårt att glömma.
  • Min far och jag var till skogen och stal en lämplig julgran som skulle kläs med ljus och allehanda glitter och en stjärna längst upp i toppen. På en liten gård fanns massor att göra. Djurstallet skulle snyggas till. Och eftersom uppvärmningen skedde med ved så var det önskvärt att veden var sågad och huggen så det räckte över helgdagarna. Allt arbete gjordes för hand så allt tog sin tid.
  • Vi som bodde i byn hade en egen byväg att underhålla och på vintern var det minst sagt jobbigt då vägen måste skottas med handskyffel. Byvägen gick fram till en större väg där vägverket var skyldiga att hålla vägen öppen. Men med en meter snö och med hästar och en träplog var det i stort sett omöjligt att på kort tid kunna öppna vägen. Vägverket hade en lastbil med snöplog som höll E4 an öppen och den hjälpte till att rensa vägen från snö men det gick åt många personer med skyfflar som var behjälpliga ändå. Att gå till kyrkan och lyssna på vad prästen hade att säga hade sina begränsningar. Det blev i så fall att plumsa i snön och sitta i kyrkan som var dåligt uppvärmd kändes inte lockande, så prästen var nog ganska ensam. Men nästa Jul blir kanske bättre vad gäller snö och kyla.
  • Ganska trötta efter allt snöskottande orkade ingen dansa omkring granen så den stod i ett hörn och skämdes och väntade på tjugondagknut.
  • En god och trevlig Helg önskar jag mina läsare.
  • Funderaren

Om Webmaster

God vän med familjen Jonzon sedan 1980
Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.