När ljuset slocknar

Människan har valt en teknologi i sin tjänst som är minst sagt bräcklig, nämligen produktion av el. I stort sett är hela världen beroende av elproduktion i olika utföranden. Vi har fossila bränslen såsom olja, gas, kol, ved och vatten. Under senare år har vind och solenergi blivit ett nytillskott. Vi får inte glömma atomkraften på gott och ont. Som den nu används klyvs atomkärnan, som då avger energi, vilket värmer vatten som övergår till ånga, och som i sin tur får turbiner att rotera och dra generatorer som alstrar elström. Som vi känner till är detta fortfarande inte helt riskfritt. Det finns ett annat sätt att använda sig av atomen. Istället för att klyva den så finns det en annan möjlighet, nämligen att slå ihop atomerna och på så sätt få energi. Förfarandet kallas fusionskraft, vilket är helt riskfritt. Forskare i Kalifornien har gjort labbförsök med gott resultat, ”tillförd effekt in mångdubblas ut”, normalt är det vanligare tvärtom.
Nog om detta, vad kan vi förvänta oss av den elektriska kraften vid t.ex. en kraftig solstorm som drabbar jorden? Om vi överlever hamnar vi på stenåldersnivå, allt som har med el eller elektronik att göra bränns sönder. Radio, tv, telefon och satelliter blir obrukbara, all typ av fordon likaså. Även om någon gammal T- Ford skulle klara sig på grund av ringa elektroteknik så fungerar inte pumparna vid bensinstationerna. All transport avstannar när ”när batteriet brunnet upp.” Mat, mjölk och bröd som normalt kommer med biltransport, liksom mycket annat uteblir. Människor och tamboskap saknar vatten, mjölkmaskinerna fungerar inte. I många fall kan utfodring av mat till djuren inte ske, även andra problem kommer säkert också dyka upp. När det gäller oss människor, om vi lyckas överleva, kommer följande att ske. Någon belysning finns inte, har vi ljus så klarar vi oss några dagar, vatten kommer att saknas. Toaletter, glöm dem, de är obrukbara. Maten tar slut så småningom och vi som bor på landet och saknar matvarubutiker kan inte komma till någon tätort. I så fall måste vi gå till fots men som gammal och sjuk går det inte. De som har cykel kan ta sig in till staden och handla om det fins något kvar på hyllorna. Dörrarna är antagligen uppbrutna och butikerna är rensade på det mesta, så vad kan göras? Polisen är inte till någon hjälp de är också hungriga och delar eländet med oss övriga.
Och så har vi alla sjuka som behöver vård. När den eventuella reservkraften vid våra sjukhus slutat fungera, ja då knackar liemannen på dörren. De som är sjuka i hemmet kan inte ta sig till apoteket i tätorten, men även om de kunde så fungerar ingenting där heller. Medicin uteblir på grund av uteblivna transporter, ambulanstransporter och sjukresor blir omöjliga. Hästskjuts tycks vara den enda möjligheten. Världen har helt enkelt stannat, krig har övergått till anarki, starkast vinner. Många vapen går inte att använda, det blir till att ta fram klubban om vi önskar försvara oss, för det kommer säkert många mattjuvar som tar allt de kommer åt om vi inte kan försvara oss. I ett sådant läge kan en pilbåge vara ett bra försvarsvapen. Några riktiga vapen törs inte landets styrande låta oss inneha. De är väl rädda för uppror mot alla idiotiska tilltag de praktiserar mot oss skattebetalare vars största del skattepengar går till hottentotter och banditer i största allmänhet. Själv har jag tillverkat en slangbella, sten finns på gårdsplan, alltid retar det någon hjärnskadad politiker som inte hunnit förbjuda grus på gårdsgången.
Funderaren.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.