Ljuset navet i universum

Vad är ljus och vad är mörker? I vår vardag tänker vi inte närmare på ljuset, utan ser det som en motpol till mörkret. Dagen skall vara ljus och natten mörk så tänker vi och är nöjda. Men är vi nyfikna så räcker det inte, vi vill veta mer. Vad består ljuset av? Vad vi vet så består det av olika frekvenser. En bråkdel av frekvenserna uppfattar vi genom våra ögon och med  hjälp av dem tolkar vi vår omgivning och oss själva. Ljusets frekvensskala är stor, och är troligen inte helt känd. Människans ”synspektra” ligger mellan 380–750nm ”nanometer”.  Djurens ”synspektra” däremot kan ligga aningen högre men också avsevärt mycket lägre, beroende på vilken djurgrupp det gäller, allt i förhållande till oss människor. Naturen är vis och ser till oss alla. Låt oss anta att vi kunde öka vår synförmåga 1-2  gånger, det borde vara tillräckligt för att vi inte skulle känna igen oss själva och inte heller vår omgivning. Under senare år har försök gjorts att öka vårt seende, och görs fortfarande, att med hjälp av olika tekniska hjälpmedel öka ögats uppfattningsförmåga. Ett sådant hjälpmedel är när det gäller små ting som ögat inte uppfattar t.ex. ”elektronmikroskopet”. Det är ett hjälpmedel att se sådant som vi normalt inte kan se. Men det är inte frekvenshöjande på det sätt som gör att vi ser oss själva och vår omgivning i ett annat perspektiv. Men på det området finns också hjälpmedel i form av film som vi kan använda i våra kameror. Filmen förlänger vårt seende en aning, men det är mest ”en spott i havet”.
Funderar vi vidare vad som kan finnas dolt i ljuset så kan det t.ex. finnas andra livsformer som vi varken kan uppfatta eller förstå. Det talas också om andra dimensioner, parallella världar etc. Ljus är också en sorts materia varför det kan vara fult möjliga med andra livsformer som för oss är omöjliga att se och förstå. Men ljuset kan också dölja sådant som ligger långt utanför vår fattningsförmåga. Det är bara att spekulera vidare tills vi når vetskap och det lär nog dröja. En annan sak vi normalt inte tänker på, är att vi inte skulle se oss själva eller vår omgivning om det inte fanns någon bakgrund. Tyvärr så går jag inte vidare in på denna sak, det är nästan omöjligt att i skrift göra sig förstådd så därför överlåter jag det till var och en som av intresse vill förstå sambandet. Ytterligare en sak som vi oftast inte tänker på är hur ljuset påverkar oss människor, djur och växtlighet ja hela vår planet. Ljuset är också till för allt liv på vår planet och för vårt psykiska välmående inte enbart för människorna utan även för djur och växtlighet. Tänk dig att alltid leva i mörker så förstår du, jag tror inte vi klarar det under någon längre tid. Naturen är vis vi har fått dag och natt det senare rensar och gottgör vårt psyke och vår kropp allt för vårt välbefinnande.

På natten säger vi att det är mörkt, det är någonting att fundera över. För våra ögon upplever vi det som mörkt (svart) men vad är svart. Skokräm kan vara svart, ja i våra ögon. Nu är det frekvenserna igen totalt svart (mörkt) kan inte finnas, det skulle brinna upp, så det vi kallar svart består av en gråskala där vi på den skalan kan tycka att det är totalt svart.

x/  1 nanometer är 1 miljarddels meter.

Funderaren.

 

 

 

 

 

 

Funderaren.

 

 

.

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.