Julen årets höjdpunkt

När jag skriver detta är det första advent och julen närmar sig med stora steg. Den kristna julen är och har varit en stor högtid i Sverige sedan lång tid tillbaka. Förr var den mera religiöst betonad men under senare tid har kyrkligheten bytts mot ekonomiska utspel. Affärernas utbud inbjuder till inköp för familjerna, inte minst till barnen som väntar på jultomten. Tiderna förändras och som jag ser det, inte till det bättre.

Om jag tänker tillbaka åttio år så var tiderna helt andra. För det första var årstiderna mera åtskilda från varandra, det var vinter när det skulle vara så men också sommar när den tiden kom. Julen är som bekant på vintern och på juldagsmorgon skulle julottan besökas. Vi som bodde på landet fick åka släde till kyrkan ofta var vägarna oplogade och svåra att ta sig fram på. Några motorfordon som plogade upp vägarna fanns inte på den tiden. Var snön för djup så fick man skotta vägen för hand, inte det lättaste sättet men ändå.

På julaftonskvällen dunkade det på dörren och in kom tomten med en säck på ryggen. Ställde ifrån sig säcken och frågade om det fanns några ”snälla barn”. För det mesta var svaret jakande och fick tomten att börja leta paket i säcken. Och tro det eller ej men de få barnböcker som fanns kunde vi få läsa även om det var negerbarn i boken. I dag skulle väl böckerna brännas på bokbål om de dök upp med motivering att de var rasistiska. Ja så har vi det där med julgranen den skulle också  prydas. På den tiden åkte inte granförsäljare omkring och sålde julgranar utan det var att gå till närmsta skog leta upp en prydlig gran ”knycka” den och gå hem för att få den klädd med diverse prylar. Äpplen och egentillverkade karameller liksom ljus men även en stjärna i toppen var vanlig utstyrsel.Ofta så hängdes pepparkaksgubbar och gummor också i granen. Nu är det väl inte tillåtet, kan associera till invandrare så det är väl förbjudet att ha dessa pepparkaksfigurer hängande i gran, kan ge fel signaler. Har dom också korinter till ögon så är det garanterat klippt och inbjuder till rättsliga åtgärder. Vågar vi köpa lakritskarameller till jul eller är de på tvären mot alla de  ändringar av lagarna som gjorts under er regeringstid på väg mot den polisstat som ni tycks eftersträva. Hur blir det med dom som invaderat till vårt land, jag antar att de har en annan religion. Firar de jul på samma sätt som vi svenskar? Eller skall vi påtvingas deras vanor etc. Blir det slut på att få äta pepparkakor till jul eller kan man få dispens. Hur mycket drar det mångkulturella samhället med sig varför tror du att vi äldre svenskar som inser vart det tar vägen är emot era planer på att omvandla Sverige.

Vi har undgått  krig i många år varför vill ni ändra på detta, ni som ”inte har förståndet” men ändå makten, Jag begär inte att ni skall svara med tanke på vad jag nyss skrev. Att förstöra ett land som ni gjort genom att skylla på välgörenhet går inte, det är bara att flytta på eländigheterna från andra fattiga länder till vårt land som också kommer att bli utfattigt. Vad vinner ni på det? Jag antar att det ni håller på med är sjukligt, att ni inte förstår vad ni gör. Men om det är så borde ni träda tillbaka och låta någon annan ta ”rodret.”

Jag vill passa på att ta tillfället i akt och önska mina läsare i första hand men även andra en  God Jul och tillika Ett Gott Nytt År.

Funderaren.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.