En undran eller flera

Insändare.

Om universum, som enligt vetenskapen, tillkom genom begreppet ”Big-Bang”. Alltså en punkt så borde allt vara på väg i samma riktning ut från denna punkt med en hastighet som är lika med utgångshastigheten i vakum. Enligt de senaste vetenskapliga rönen är det inte så. Galaxer, nebulosor och planetsystem och annat sägs ju ibland kollidera med varandra. Då kommer tanken hur detta är möjligt om allt startade från samma punkt och förflyttar sig i samma riktning. Enligt nya mätningar kan hastigheten variera men också öka.

Människan lever med en övertro på sin förmåga att styra och ställa i naturen och till en viss del kan det stämma. Men nu är det så att vi lever och verkar i ett större system till att börja med vårt solsystem, sedan Vintergatan och därefter kända som okända Universum med mera. Sedan vänds våra blickar mot evigheten och oändligheten. Som människa är vi begränsade till tid och rum som vi kan uppfatta, däremot kan vi inte förstå oändligheten eller evigheten. Vi är vana vid att se en början likväl som ett slut på allting vi kommer i kontakt med. Varför roterar alla kända objekt och ofta åt samma håll? Einstein hade en teori om det ”krökta rummet” (universum) där allt roterar och går åter till ursprunget. Plats för spekulationer! Månens bana är ju lite elipsformad och är inte centrerad efter jordrotationen, liksom jordens bana runt solen. Jordaxel lutar 23,5 grader i förhållande till himmelsekvatorn. Detta kan endast bero på ytterligare inverkan, annars skulle allt inrättat sig efter jord- och solrotationen och ligga i samma plan. Beror detta på att de ligger i ett magnetfällt? Ligger då hela kända och flera okända universum i ett ännu större magnetfält? Uppstår rotationen genom magnetism eller är det omvänt så att magnetism uppstår genom rotation? Båda är väl samtida, var kommer då gravitation ifrån?

Om vi stannar inom vårt närmaste planetsystem och ser med ”vetenskapliga ögon ” på jorden, månen, övriga planeter och med solen i centrum. Alla rör sig i olika hastigheter. Jorden roterar ett varv på ett dygn och ett varv runt solen på ett år. Månen tar en månad på sig att rotera runt jorden och lika länge för att gå ett varv runt sin egen axel. Den vänder alltid samma sida mot jorden som bekant. Jordens bana runt solen driver något lite medsols, vilket visar sig genom att Astrologins stjärntecken inträffar tidigare. Det är inte så som astrologer säger att stjärntecknen flyttar sig. De kan dock efter lång tid se olika ut beroende på att stjärnor rör sig. Temperaturen på jorden har ju ändrat sig beroende på jordens läge i Vintergatan. Senast var det istid, nu går vi in i ”svanens tecken” och får en varm tid. Omloppstiden är bara 226 miljoner år. (Ett Galaktiskt år utgör solsystemets tid att gå ett varv runt Vintergatan). I nutid ser vi att isarna vid polerna smälter på grund av uppvärmningen. Stora ismassor går ner i Golfströmmen och kyler den. Allt smältvatten kan dessutom orsaka att strömmarna ändrar riktning (åtminstone tillfälligt så länge det finns is som smälter). Vi som dragit nytta av Golfströmmens varma vatten får tillfälligt ett kallare klimat. Allt har sin förklaring, vi tackar för den du nämnt om Golfströmmens påverkan av vårt klimat. Synd bara att det tillfälligt blir kallare.

Funderaren.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.